Exhortacions (3,1-4,6)

De l’home vell a l’home nou


    1 Ja que heu ressuscitat amb Crist, cerqueu allò que és de dalt, on hi ha el Crist assegut a la dreta de Déu. 2 Poseu el cor en allò que és de dalt, no en allò que és de la terra. 3 Vosaltres vau morir, i la vostra vida està amagada en Déu juntament amb el Crist. 4 Quan apareixerà el Crist, que és la vostra vida, també vosaltres apareixereu amb ell plens de glòria.
    5 Feu morir, doncs, allò que en vosaltres és terrenal: una vida libidinosa, la impuresa, les passions, els mals desigs i l’amor al diner, que és una idolatria. 6 Per tot això la indignació divina cau sobre els qui són rebels. 7 En altre temps, quan vivíeu entre ells, també vosaltres us havíeu comportat així; 8 però ara desfeu-vos de tot el que sigui ira, enfuriment, dolenteria, injúries, paraules deshonestes. 9 No us enganyeu els uns als altres, vosaltres que us heu despullat de l’home vell i de les seves obres 10 i us heu revestit de l’home nou, que es va renovant a imatge del seu creador i avança cap al ple coneixement. 11 Aquí ja no hi ha grec ni jueu, circumcís ni incircumcís, bàrbar ni escita, esclau ni lliure; només hi ha el Crist, que ho és tot i és en tots.
    12 Així, doncs, com a escollits de Déu, sants i estimats, revestiu-vos de sentiments de compassió entranyable, de bondat, d’humilitat, de dolcesa, de paciència; 13 suporteu-vos els uns als altres, i si algú tingués res contra un altre, perdoneu-vos-ho. El Senyor us ha perdonat: perdoneu també vosaltres. 14 Però, per damunt de tot, revestiu-vos de l’amor, que tot ho lliga i perfecciona. 15 Que la pau de Crist regni en els vostres cors, ja que per a obtenir aquesta pau heu estat cridats a formar un sol cos. I sigueu agraïts. 16 Que la paraula de Crist habiti en vosaltres amb tota la seva riquesa; instruïu-vos i encamineu-vos els uns als altres en tota mena de saviesa; moguts per la gràcia de Déu, canteu-li en els vostres cors amb salms, himnes i càntics de l’Esperit. 17 Tot allò que feu, sigui de paraula, sigui d’obra, feu-ho en nom de Jesús, el Senyor, donant gràcies per mitjà d’ell a Déu Pare.

Noves relacions personals


    18 Dones, sotmeteu-vos als marits, però feu-ho com demana el Senyor.
    19 I vosaltres, marits, estimeu les vostres mullers i no us hi enfadeu.
    20 Fills, obeïu en tot els vostres pares, perquè això agrada al Senyor.
    21 I vosaltres, pares, no amoïneu els vostres fills, que no es desanimin.
    22 Esclaus, obeïu en tot els vostres amos d’aquest món, i no tan sols per acontentar-los quan us vigilen; obeïu-los amb un cor senzill per respecte al Senyor. 23 Sigui quin sigui el vostre treball, feu-lo de cor, pel Senyor i no pels homes, 24 sabent que el Senyor us donarà en recompensa la seva herència. L’amo a qui serviu és el Crist. 25 El qui actuï injustament rebrà el que li correspon per la seva injustícia, perquè Déu no fa distinció de persones.