Elogi de la Saviesa (6-9)

Els reis, a l’escola de la Saviesa


    1 Escolteu, doncs, vosaltres, reis, i tingueu seny; apreneu, governants d’arreu de la terra. 2 Estigueu atents, els qui domineu multituds i us glorieu d’haver sotmès tantes nacions. 3 El poder us l’ha donat el Senyor, la sobirania ve de l’Altíssim. Ell examina les vostres obres i escorcolla les vostres intencions. 4 Vosaltres, que només sou funcionaris del seu regne, no jutgeu com cal, no guardeu les lleis ni us emmotlleu al voler de Déu. 5 Per això, de sobte s’alçarà esfereïdor contra vosaltres, perquè als poderosos els espera un judici més sever. 6 Un home qualsevol fa llàstima i és excusat, però els poderosos seran examinats amb gran rigor. 7 El Senyor de tothom no recula davant de ningú, no l’impressiona ni poc ni molt la grandesa, perquè ell ha fet tant el petit com el gran, la seva providència és igual per a tothom. 8 Però els qui tenen poder seran escorcollats amb més duresa. 9 Per això, sobirans, a vosaltres adreço les meves paraules, perquè aprengueu la saviesa i no ensopegueu. 10 Els qui guarden santament les lleis santes seran tinguts per sants; els qui les han apreses tindran qui els defensi en el judici. 11 Deliu-vos, doncs, per les meves paraules, anheleu-les i sereu instruïts com cal.

La Saviesa surt al pas del qui la cerca


    12 La Saviesa brilla i mai no es marceix, es deixa veure fàcilment del qui l’estima, es deixa trobar del qui la cerca. 13 Aviat es fa conèixer al qui la desitja. 14 Qui matina per trobar-la no s’haurà de cansar gaire: la trobarà asseguda a la seva porta. 15 És prudència consumada sentir passió per ella, i el qui es desviu per tenir-la, viu aviat sense neguits, 16 perquè la Saviesa ronda buscant els qui són dignes d’ella, se’ls apareix amablement pel camí, els surt al pas en cada pensament. 17 Per a accedir a la Saviesa cal l’afany sincer de rebre’n instrucció; 18 rebre’n instrucció la fa estimar, estimar-la fa guardar les seves lleis, l’observança de les lleis assegura la immortalitat, 19 i la immortalitat fa semblant a Déu. 20 Així el desig de la Saviesa porta a la dignitat reial.
    21 Sobirans de les nacions, si de debò us agrada allò que el tron i el ceptre representen, honoreu la Saviesa i regnareu per sempre.

Salomó explica com va rebre la Saviesa


    22 Però, què és la Saviesa? Quin és el seu origen? Ara us ho explicaré sense amagar-vos cap secret. Li seguiré els passos des que començà a existir, posaré en plena llum el que en podem saber, no m’apartaré de la veritat. 23 No faré camí amb la malícia que corseca, perquè la malícia no té res en comú amb la Saviesa. 24 Amb molts savis el món està salvat. Un rei assenyat assegura l’estabilitat d’un poble. 25 Per tant, deixeu-vos instruir per les meves paraules i això us serà profitós.